Sergiyi Gezmek İçin
Ekranın her iki tarafında bulunan oklara basarak sergi salonunda gezebilirsiniz. Duvarlardaki eserlere tıkladığınız takdirde, eserler ve sanatçıları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sergi salonunda turunuz bittiğinde gösterim odasına geçip sanatçılar ve dönemleri hakkında farklı kaynaklardan filmler izleyebilir, mağazaya geçtiğinizde ise sergi konuları hakkında çeşitli yazılı kaynaklara ve uluslararası sanat dergilerine göz atıp, sevdiklerinize sergiden kartpostallar gönderme imkanı bulabilirsiniz.
Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları
Diğer kurumlar tarafından sağlanan ve telif hakkı ile belirtilen içerik haricinde, bu sitedeki içeriğin telif hakları British Council'a aittir. Görsellerin veya başka herhangi bir materyalin çoğaltılması için telif hakkı sahibinden izin alınması gerekmektedir.
Bu sitede sergilenen sanat eserlerinin mülkiyeti British Council'a aittir ancak, British Council görsellerin telif hakkına sahip olmayabilir. Bu durumda ilgili materyalin üzerinde telif hakkı sembolü ve telif hakkı sahibinin iletişim bilgilerine yer verilmiş ve mümkün olan her şekilde telif hakkı sahiplerine ulaşılmaya çalışılarak söz konusu materyalin kullanımı için izin istenmiştir. Sitede kullanılan herhangi bir materyalin telif hakkına sahipseniz ve sizinle bu konuda görüşülmediyse, ya da verdiğimiz bilgilerde bir hataya rastlarsanız; lütfen bizimle iletişime geçin: arts.info@britishcouncil.org.tr
Bu sitede ifade edilen görüşler her zaman British Council'a ait olmayabilir.
Bu sitedeki içerik ile etkileşiminiz Gizlilik Politikamız ve Kullanım Şartlarımıza tabiidir. British Council'a ait bu siteye kendi sitenizde yer vermek istiyorsanız, sitenin arayüzü üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamış olması, orijinal halinde yer almayan başka bir site veya reklam ile bağlantılı olarak yönlendirilmemesi gerekmektedir.
British Council yer verildiği dış bağlantıların içeriği ile ilgili olarak sorumluluk kabul etmez.
Sergi
Geçen Gece Bir Rüya Gördüm
Küratör: Elif Kamışlı
British Council’ın Duvarları Olmayan Müze’si Geçen Gece Bir Rüya Gördüm başlıklı bir grup sergisi sunuyor. Adını 16. yüzyıla ait bir İskoç ağıtı olan "Uzak Ovalar" alan sergi Birleşik Krallık sanatındaki iki güçlü gelenek olan manzara ve heykele odaklanarak Vanessa Bell, David Muirhead Bone, Eveleen Buckton, Charles Cheston, Duncan Grant, Wilfred Fairclough, Richard Long, Paul Nash, Susan Philipsz, Gwendolen Raverat, Philip Wilson Steer ve Alfred Thornton’ın British Council Koleksiyonu'ndaki eserlerini içeriyor.
Bu sergi basit bir meraktan ortaya çıkmıştır: Farklı dönemlerde insanlar, etraflarını saran daha büyük değişimlerden veya kayıp ve zaman arasındaki ilişkiye dair gayet kişisel bir sorgulamadan kaynaklanan gelip geçicilik duygusuyla karşı karşıya kaldıklarında doğayla nasıl bağ kuruyordu? Doğaya işlemiş güzelliğin temeli, doğanın karşılaştığı tüm felaketlere rağmen koruduğu basit ancak güçlü ahengidir. Bombalar düşer, sevdiklerimiz göçüp gider ama sanki hiçbir şey olmamışçasına nehirler akmaya, çiçekler ışıkla açmaya devam eder. Doğa, hep bir sonraki macerasına doğru ilerlemeyi bilen metanetli bir kahraman gibi bize tüm dünya yıkılsa bile dimdik ayakta durmanın önemini hatırlatır. Sergi bizleri geçmişin gelecekte, geleceğinse bugünde çözündüğü bir tür zamansızlık haline davet ediyor. Maurice Blanchot, "The Writing of the Disaster" ("Felaketi Yazmak", 1980) başlıklı kitabına şu sözlerle başlıyordu: “Felaket herşeyi harap ederken bir yandan herşeyi sapasağlam bırakır. Özellikle belli birisine dokunmaz; ‘Ben’ tehdit altında değildir, aksine esirgenir, kenara konur. (…) Felaketin kıyısındayız ama onu gelecekte konumlandıramıyoruz…”. Geçen Gece Bir Rüya Gördüm, ‘zamansızlık’ ve ‘felaketler’ üzerine düşünerek, doğayı kırılgan ruhlarımız için bir barınak olarak yeniden bir yorumluyor.
Sergi, 20. yüzyıl başından bir dizi manzara çizimi, bir resim ve gravürle başlıyor. Bu küçük ölçekli ve mütevazı işler, insanlığın Batıda büyük değişimlere tanıklık ettiği bir geçiş döneminde dünyaya gözlerini açan sanatçılar tarafından yapıldı. Yirminci yüzyılın başında sanayi makinelerinin yükselişi, bilimin yüceltilmesi, beraberinde dinin sorgulanması ve sürekli ilerlemeye olan inanç, sıradan insanların ruhlarını umutsuzca bir durgunluğa hapsetmişti. Sergide işlerini gördüğümüz sanatçılar doğada gezinip, fırça darbeleriyle büyüyüp serpilen yeşilliklerdeki yaşamı tasvir ederken, iki dünya savaşının yarattığı felaketler gözlerinin önünden gitmiyordu. Onlar, ruhlarındaki fırtınalara rağmen toprakta yürümeye; umudu yeşil tepelerde, rengarenk çiçeklerde, karanlık ağaçlarda ve karlı dağlarda aramaya devam ettiler. Sergi mekanını çevreleyen duvarlarda sunulan bu eserler, görünmez bir kalkan yaratıyor; ziyaretçileri, manzarayı maddeciliğe karşı verilmiş bir yanıt olarak yeniden ele almaya, kitlesel yıkım ve toplumsal dönüşümün yaşandığı bir anda sanatçının doğaya bakışı üzerine kafa yormaya davet ediyor. Serginin bu bölümünde Vanessa Bell, David Muirhead Bone, Eveleen Buckton, Charles Cheston, Duncan Grant, Wilfred Fairclough, Paul Nash, Gwendolen Raverat, Philip Wilson Steer ve Alfred Thornton’ın eserleri bulunuyor.
Richard Long’un heykel yerleştirmeleri, kökenleri sanatçının toprak ve heykelle ilişkili sanatsal uygulamalarına dayanan dikkate değer bir keşfe işaret ediyor. Long’un işleri, yürüyüş rotalarında topladığı malzemeler aracılığıyla doğadaki temel biçimleri temsil ederken sanatçının zaman ve yerle kurduğu ilişkiye dair bir görüntü sunuyor. Long "İlkbahar Çemberi"nde (1992) yeşilimsi-mavi tonlarda kayrak taşlarını zeminde bir çember oluşturacak şekilde dizerek Kuzey Cornwall’da yaptığı bir yürüyüşü imliyor. Arazide bıraktığı fiziksel izler kısa süre içinde kaybolmaya mahkum olsa da yaptığı heykel ve duvar resimlerinin etrafında tecrübesi ve anılarından gelen bir aura oluşuyor. Long’un nazikçe bir jest mahiyetindeki yürüme edimi, evrenle bir ahenk arıyor; yürümek, zamanın ağırlığında kişisel, meditatif ve kaydedilemez bir alıştırma olarak belirirken, sergi mekânında sanatçının eserlerine işlemiş parmak izleriyle somut bir hal alıyor.
Susan Philipsz, "Ovalar" (2008) adlı sesten heykeli için denizde boğulan ve sevgilisine ölümünü haber vermek için geri dönen bir adam hakkındaki İskoç ağıtı Lowlands Away’in üç farklı versiyonunu kaydediyor. 500 yıl öncesinden gelen bir ruh gibi sergi mekanını dolduran bu iş, diğer eserler arasında görünmez bir bağ yaratıyor ve ziyaretçileri imkânsız olanın mümkün kılındığı, tüm felaketlerin eninde sonunda kaybolduğu müphem bir rüya ülkesine çekmeye çalışıyor. Philipsz’in eğitimsiz ve eşliksiz kaydedilmiş sesi bir tür mahremiyet yaratırken, ağıtın sözleri geçmişe duyulan bir özlem hissi veriyor. "Ovalar", doğaya dair aynı sorularla dertlenmiş farklı ruhları bir araya getiren bir takım yıldızı yaratmayı umut eden bu serginin ruhu oluyor.
Küratör
Elif Kamışlı, İstanbul Bienali’nin Sergi Yöneticisidir. Kamışlı, siyaset bilimi, kültürel araştırmalar ve psikanaliz üzerine öğrenim gördü; 2004’le 2008 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Bölümü'nde asistanlık yaptı. 2009’da 53. Venedik Bienali’nde görev aldıktan sonra 2010 yılında, Roma’da MAXXI’nin açılış sergisinde yardımcı küratör olarak yer aldı. 2011’den 2014’e kadar geçen sürede İstanbul’da Galeri Mana ve Egeran Galeri’de sanatçı temsilcisi ve direktör yardımcısı olarak çalıştı; Mel Bochner, Douglas Gordon, Ivan Navarro ve Nasan Tur gibi birçok sanatçının kişisel sergilerini düzenledi. 2015 yılındaki 14. İstanbul Bienali’nin araştırma küratörlüğünü üstlenen Kamışlı, ayrıca Carolyn Christov-Bakargiev, Marcella Beccaria ve Elena Volpato’nun "Colori" adlı grup sergisinin eş küratörlüğünü yaptı; Colori, 13 Mart 2017’de Castello di Rivoli ve GAM-Torino, İtalya’da açılacak. Kamışlı, 2013’ten 2014 yılına dek "XOXO" dergisinin sanat editörü olarak çalıştı.
Sanatçılar
Vanessa Bell, David Muirhead Bone, Eveleen Buckton, Charles Cheston, Duncan Grant, Wilfred Fairclough, Richard Long, Paul Nash, Susan Philipsz, Gwendolen Raverat, Philip Wilson Steer ve Alfred Thornton.
Geçen Gece Bir Rüya Gördüm
British Council’ın "Duvarları Olmayan Müze"si Geçen Gece Bir Rüya Gördüm başlıklı bir grup sergisi sunuyor. Adını 16. yüzyıla ait bir İskoç ağıtı olan "Uzak Ovalar"dan alan sergi Birleşik Krallık sanatındaki iki güçlü gelenek olan manzara ve heykele odaklanarak Vanessa Bell, David Muirhead Bone, Eveleen Buckton, Charles Cheston, Duncan Grant, Wilfred Fairclough, Richard Long, Paul Nash, Susan Philipsz, Gwendolen Raverat, Philip Wilson Steer ve Alfred Thornton’ın British Council Koleksiyonu'ndaki eserlerini içeriyor.
Küratör: Elif Kamışlı
Proje Ekibi
Proje Yöneticisi: Su Başbuğu, British Council
Proje Danışmanları: Esra A. Aysun, British Council, Emma Dexter, British Council, E. Osman Erden, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
İletişim: Merve Aydoğan, Cenk Cengiz, Özlem Ergun, Meltem Günyüzlü Ateş, Didem Yalın Kurel, British Council
British Council Koleksiyonu: Nicola Heald, Katrina Schwarz
Seslendirme: Catherine Sinclair-Jones (İNG), Elif Kamışlı (TR)
Web Tasarım ve Geliştirme: POMPAA
British Council Koleksiyonu
British Council Koleksiyonu 1938 yılında kağıt üstüne işlerden mütevazı bir seçkiyle başladı; günümüzde 1,250 sanatçıya ait tablo, çizim, heykel, fotoğraf, film ve multimedya dahil 8,500’ten fazla eseri içeriyor. Koleksiyon, Birleşik Krallık sanatının gelişimine katkıda bulunmuş sanatçıların kariyerlerinde önemli bir aşamadaki eserlerini satın alarak küresel bir izleyici kitlesine ulaşmalarını sağlıyor. British Council’ın Görsel Sanatlar ekibi, bu işlerin uluslararası sergilerin birer parçası olarak dünyayı gezmelerine destek oluyor, Birleşik Krallık ve yurtdışındaki müze ve galerilere ödünç veriyor ve tüm dünyadan küratörleri, koleksiyonla ilişki kurmaya, nasıl yönetildiğini öğrenmeye ve kendi ülkelerinde sergilenmek üzere seçkiler yapmaya davet ediyor.
http://collection.britishcouncil.org/
British Council
British Council, Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşudur. Birleşik Krallık’tan ve diğer ülkelerden insanların birbirilerini daha iyi tanımaları ve karşılıklı anlayışa dayalı ilişkiler geliştirmeleri için çalışıyoruz. Bunun için fırsatlar yaratıyor, bağlantılar kuruyor ve güven inşa ediyoruz. Bu sayede değiştirdiğimiz yaşamlarla da Birleşik Krallık'a ve beraber çalıştığımız ülkelere olumlu katkılar sunuyoruz.
Dünya genelinde 100'ü aşkın ülkeyle, kültür-sanat, İngilizce, eğitim ve sivil toplum alanlarında beraber calışıyoruz. Her yıl 20 milyondan fazla kişiyle yüz yüze iletişim kuruyor, 500 milyonun üzerinde kişiye de internet üzerinden, radyo ve TV programlarımızla ve basılı yayınlarımızla ulaşıyoruz. 1934 yılında kurulan British Council, Kraliyet Tüzüğü ile tüzel kişilik kazanmış bir hayır kurumu ve bir kamu kuruluşudur.
http://www.britishcouncil.org.tr/
Facebook
Twitter
Youtube
Vimeo
Basın Bülteni
British Council'dan dijital bir sergi deneyimi
Duvarları Olmayan Müze'nin Türkiye'deki ilk dijital sergisi açıldı
Sanatı dijital ortama taşıyarak sanatseverlere yeni bir deneyim yaşatmayı hedefleyen British Council, http://dreamexhibition.britishcouncil.org.tr/ internet adresinde ilk dijital sergisini sanat severlerle buluşturuyor. British Council'ın "Duvarları Olmayan Müze" olarak tanımladığı görsel sanat koleksiyonundan Elif Kamışlı küratörlüğünde düzenlenen sergi sanat severler kadar dijital ortamda benzersiz bir deneyim yaşamak isteyenlerin de ilgilisini çekecek nitelikte. Birleşik Krallık sanatının iki güçlü geleneği olan manzara ve heykellerinden bir seçkinin yer aldığı sergi 7 Mart'tan tarihinden itibaren ziyaret edilebilir.
Sergi için özel olarak projelendirilen dijital platform gerçek bir sergi salonu gibi tasarlandı. Sergi alanı ziyaretçilere zaman kısıtlaması ya da fiziksel erişim engeli olmadan sergiyi serbestçe dolaşma ve keşfetme özgürlüğü tanıyor. Ziyaretçiler, bu sanal sergi alanında eserler ve sanatçılar hakkında detaylı yazılı, görsel, işitsel bilgi alabiliyorlar. Bu şekilde sergi alanı, ziyaretçinin deneyimini seçimleriyle şekillendirerek aktif bir rol oynamasını ve kendi eşsiz deneyimini yaratmasına olanak sağlıyor.
Geçen Gece Bir Rüya Gördüm
Bu dijital sergi alanı ilk olarak British Council Koleksiyonu için oluşturduğu "Geçen Gece Bir Rüya Gördüm" sergisi ile küratör Elif Kamışlı'yı misafir ediyor.
Sergi, Birleşik Krallık sanatının iki güçlü geleneği olan manzara ve heykeli 3 kısımda ele alıyor. Birinci kısım Charles Cheston, Philip Connard, Duncan Grant, Henry Moore, Gwendolen Raverat and Alfred Thornton gibi sanatçıların küçük ölçekli manzara resim, gravür ve çizimlerinden oluşuyor. Bu etkileyici eserler sanatçıların, tarihin hızlı ve keskin değişimlere sahne olduğu dönemlerde doğaya bakışlarını yansıtıyor. İkinci kısım, Richard Long'un mütevazı ama oldukça güçlü dilini temsil eden, arazi sanatını heykelle birleştirdiği "İlkbahar Çemberi" (1992) adlı eserin bir modellemesinden oluşuyor. Üçüncü kısım ise yaşayan en ilgi çekici sanatçılardan Susan Philipsz'in 16. yüzyıl İskoç ağıtını üç farklı şekilde seslendirerek bir araya getirdiği "Ovalar" (2008) adlı ses heykelinden oluşuyor.
Bu 3 kısım güçlü bir diyalog yaratarak sıradışı eserler üzerinden Birleşik Krallık sanatının evrimine dikkat çekmenin yanı sıra British Council Koleksiyonu'nun zenginliğini gözler önüne seriyor.
"British Council sanatseverleri fiziksel sınırların olmadığı dijital bir sergi alanında sanatı deneyimlemeye davet ediyor."
Birleşik Krallık'ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşu olan British Council'ın Türkiye Sanat Direktörü Esra Aysun, dijital platformun tüm dünyada ilk defa Türkiye'de açıldığına dikkati çekerek, şu açıklamalarda bulundu, "British Council, her zaman sanat alanında sanatçılara, alanının yaratıcı profesyonellerine ve Türkiye'nin her yerinden sanat severlere Birleşik Krallık'ın kültürel, sanatsal gücü ve çeşitliliğinden ilham alan yeni işler, zenginleştirici deneyimler ve yeni yorumlar sunmayı hedefler. Bugün, sanat aracılığıyla iletişim kurmanın farklı yollarının arayışında yeni bir dijital sergi alanı ile yeni olasılıklar yaratmanın heyecanını yaşıyoruz. Fiziksel sınırların olmadığı bu dijital sergi alanı ziyaretçileri Birleşik Krallık'ın kültürel gücü ve çeşitliliği ile bir araya getiriyor."
Sergi internet bağlantısı olan tüm masaüstü ve mobil cihazlardan ziyaret edilebilir.
Editöre Notlar
Elif Kamışlı kimdir?
Elif Kamışlı 2014 Haziran'ından beri İstanbul Bienali Sergi Koordinatörlüğü görevini yürütmekte. Şu anda da 15. İstanbul Bienali için bienal küratörleri Ingar Dragset ve Michael Elmgreen ile çalışmalarına devam etmekte.
Kariyeri boyunca bienaller, müzeler ve özel galeriler de dahil olmak üzere birçok kurum ile çalışma şansı yakalayan Elif Kamışlı, her deneyimin farklı organizasyon yapılarını anlamada ve takım çalışmasının önemini kavramada kendisine yardımcı olduğunu söylüyor.
2016 yılında British Council "Misafir Küratör Programı"na katılma hakkı kazanan Elif Kamışlı, British Council Koleksiyonu için "Geçen Gece Bir Rüya Gördüm" sergisini hazırladı.
Misafir Küratör Programı
British Council Türkiye, yerli küratörlere Londra'da British Council Koleksiyonu için sergi önerisi hazırlarken aynı zamanda British Council'ın düzenlediği Uluslararası Müzeler Akademisi programı kapsamında Whitechappel Gallery'de yapılan Çağdaş Sanat Sergisi Düzenleme atölyesine katılma fırsatı sundu.
Bu yıl "Misafir Küratör Programı" görsel ve çağdaş sanatlar alanında güçlü bir kültüre sahip Birleşik Krallık'ta, Londra'da 21-28 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
"Geçen Gece Bir Rüya Gördüm" sergisi bir yıl boyunca http://dreamexhibition.britishcouncil.org.tr/ adresinden ziyaret edilebilecek.
Basın mensuplarına detaylı bilgi için:
arts.info@britishcouncil.org.tr
90 212 355 56 43
THE GARDEN, 1946
Sanatçı
Şiirden alıntı
Daha Fazla Bilgi
Sanatçı
Vita Sackville-West, İngiliz şair, roman yazarı ve bahçıvan. Şaşaalı aristokratik hayatı, Harold Nicolson ile güçlü evliliği, kadınlarla yaşadığı tutkulu ilişkiler ve Kent’te bulunan Sissinghurst Kalesi’ndeki bahçeleri ile ünlüydü. Sackville-West’in uzun, anlatı tarzındaki şiiri, "The Land", 1927’de Hawthornden Ödülü’ne layık görülürken "Seçilmiş Şiirleri" ile ödülü tekrar kazandı. En bilinen romanları ise "The Edwardians" (1930) ve "All Passion Spent" (1931) sayılabilir. Edebiyata katkıları dolayısıya Sackville-West’e 1946 yılında şeref nişanı verilmiştir. Bir sonraki yıl ise The Observer için “Bahçeniz’de” başlığında haftalık köşe yazılarını yayınlamıştır. 1948 yılında Birleşik Krallık'ın çevre ve kültür değerlerini korumak amacını taşıyan Ulusal Miras (National Trust)’ın bahçe komitesinin kurucu üyelerinden olmuştur. Günümüzde Ulusal Miras mülkiyetinde bulunan Sissinghurst Kalesi’ndeki bahçesi halkın ziyaretine açıktır ve İngiltere’nin en çok ziyaret edilen bahçelerinden biridir.
Şiirden alıntı
Küçük zevkler dindirmeli büyük trajedileri
Bu yüzden sakınmam sözümü
Savaşın orta yerindeki bahçeleri anlatırken
(...)
(Öyle bir devran ki, her birini o mazlum ahalinin
Sıkıca kavrayıp silkeledi koca bir el
Sonra yaşayıp gittiler hiç olmamışçasına böylesi
Üzerinde akıl erdiremedikleri düz bir eğimin
Bilinmedik bir havayı solumaktan nefes nefese
Ama hemen içlerine çektiler memleket havası gibi
Böyle büyük şeyler
Ağır ağır ığıldayan zamanın pınarından
Akar ömrümüzün musluğundan iplik gibi),
Çare bildim hilkatimin gözü pekliğini
Akışı içinde sürüp giden her şeyin
Cüret edip yitik bir dünyanın içinde bir dünya aramaya
Zifiri karanlık bir zamanda o baykuş gözleriyle
Küçük bir dünya, küçük kusursuz bir dünya
Sonra da yazdım ve düşündüm ve söyledim
Bu dizeleri, bu gösterişsiz, neredeyse mahcup dizeleri
Ne zaman ki mısır öylece kalakaldı o yaprak kını içinde
Ne zaman ki meşe
Yeniden can verdi yapraklarındaki milyon tane beneğe.
İşte o zaman ustaca karşı durdu bahçe
Savaş haline, gözle görülmez bir sebat
Ürkünç bir yabanlıktan
Sakınmak için lütuf ve nezaketi.
(...)
Bahçıvan da öyle yaptı meşrebince
Berkitti itirazının burcunu
Korudu beşeri bir simge ilmince.
(...)
Daha Fazla Bilgi
V. Sackville-West, In Your Garden. Oxenwood P., 1996
V. Sackville-West, The Garden. CreateSpace Independent Publishing Platform, 2014
M. Dennison, Behind the Mask: The Life of Vita Sackville-West. William Collins, 2015
V. Sackville-West, All Passion Spent. Vintage Classics, 2016
https://www.youtube.com/watch?v=pKK9CBt0Mko
https://www.youtube.com/watch?v=ACFQAobdBr8
OVALAR, 2008
Bu eser sanatçının izniyle dijital olarak yerleştirilmiştir.
Görsel: ©Sanatçı ve Tanya Bonakdar Gallery, New York izniyle
İş Hakkında
Sanatçı Hakkında
Daha Önce Sergilendiği Yerler
Daha Fazla Bilgi İçin
İş Hakkında
Philipsz'in 2010 yılında Turner Ödülü kazanan ses eserleri üreten ilk sanatçı olmasını sağlayan Ovalar, esasen Glasgow Uluslararası Festivali için yaratılmış ve Glasgow'da bulunan üç farklı köprünün alt taraflarına yerleştirilmişti. Philipsz bu işinde Lowlands Away adlı, 16. yüzyıla ait bir İskoç ağıdını seslendirmektedir; şarkı, denizde boğulan ve sevgilisine ölümünü haber vermek için geri dönen bir adam hakkındadır.
Sanatçı Hakkında
Susan Philipsz 1965 yılında Glasgow'da dünyaya geldi, Dundee'deki Duncan Jordanstone Sanat ve Tasarım Koleji ve Belfast'ta bulunan Ulster Üniversitesi'nde eğitim gördü. 2000 yılında New York'ta MoMA PS1'da misafir programına katıldı. 2010 yılında Turner Ödülü kazanan sanatçı aynı yıl içerisinde Glenfiddich Spirit of Scotland Ödülü'nün final adayları arasına girdi.
Philipsz'in işleri sesin psikolojik ve heykelsi potansiyelini irdeliyor. Çoğunlukla kendi sesini kullandığı kayıtlar aracılığıyla izleyicileri eserle ilişkilerini güçlendirecek şekilde çevreleyen mimariden ve şarkılardan ortamlar yaratırken, onlara düşünce dolu bir içe bakış için ilham veriyor. Philipsz'in seçtiği müzik -on altıncı yüzyıl ağıtları ve İrlanda halk şarkılarından, David Bowie'nin Ziggy Stardust'ına uzanan bir yelpaze- özellikle işlerinin yerleştirildiği mekâna karşılık veriyor. Her parça özgün olsa da içlerindeki kayıp, özlem, umut ve geri dönüş gibi temaları keşfeden hikayeler ve göndermeler çoğunlukla izleyicide tanıdık bir his yaratıyor. Bu evrensel anlatılar, kişisel tepkileri tetiklerken aynı zamanda hem bireyselle kolektif olan arasındaki boşluğu hem de iç mekanlarla dış mekanları birbirine bağlıyor.
1990'ların ortasından bu yana Philipsz'in ses yerleştirmeleri dünya çapında birçok saygın kurum ve kamusal etkinlik alanında sergilenmiştir. 2012'de Study for Strings (Yaylılar için Bir Çalışma) adlı önemli bir eseri dOCUMENTA(13)'te yer almış, ardından bu iş Museum of Modern Art'ta Soundings: A Contemporary Score (2013) başlıklı bir grup sergisine dahil edilmiştir. Philipsz, 2014 baharında Governors Island, New York'ta Day is Done (Gün Bitti) adlı kalıcı bir yerleştirme yapmıştır. Ayrıca Hamburger Bahnhof Müzesi (Berlin, 2014), Carnegie Sanat Müzesi (Pittsburgh, 2013), Kunstsammlung Nordrhein Westfalen - K21 Ständehaus (Düsseldorf, 2013), Çağdaş Sanat Müzesi (Chicago, 2011), Aspen Sanat Müzesi (Colorado, 2010-11), Wexner Sanat Merkezi (Ohio Eyalet Üniversitesi, Columbus, OH, 2009-10), Museum Ludwig (Köln, 2009), Çağdaş Sanat Enstitüsü (Londra, 2008) gibi kurumlarda kişisel sergiler gerçekleştirmiştir. Bunların yanı sıra 2007 yılında Münster'de yürütülen Skulptur Projekte ve 2008'de Carnegie Sanat Müzesi'nin düzenlediği 55. Carnegie International için yerleştirmeler tasarlamıştır.
Sanatçının en önemli sipariş eserleri arasında, 2010'da Glasgow International için yaptığı ve kendisine Turner Ödülü'nü getiren Lowlands (Ovalar); Artangel tarafından 2010-2011 yıllarında düzenlenen kamusal bir proje olan SURROUND ME: A Song Cycle For The City of London (SAR BENİ: Londra için bir Şarkı Döngüsü); Trust for Governors Island tarafından düzenlenen ve New York, Governors Island'da 2014 baharında açılan Day is Done (Gün Bitti) adlı sabit yerleştirme; ve Grace Farms Vakfı için gerçekleştirdiği, 2015'te açılan New Canaan projesi sayılabilir.
Eserin Daha Önce Sergilendiği Yerler
2016 Ghosts of Other Stories, The Model, Sligo, İrlanda
2014 Haunted House, Grundy Art Gallery, Blackpool, Birleşik Krallık
Daha Fazla Bilgi İçin
D. Roelstraete ve S. Philipsz, Susan Philipsz: I See A Darkness, Jarla Partilager, 2008
S. Arrhenius, K. Brown, C. Christov-Bakargiev, B. Franzen ve J. Lingwood, Susan Philipsz: You Are Not Alone, Walther König, Köln, 2014
B. Bazalgette-Staples, Susan Philipsz: Follow Me, Humboldt Books, 2015
T. Trummer, T. Ringborg ve L. Schadler, Susan Philipsz: Night and Fog, Kunsthaus Bregenz, 2016
Ovalar, Turner Ödülü 10, 2010:
https://www.youtube.com/watch?v=kf-_j0H3qMQ
Public Art Fund Talks at The New School, 2013: https://www.youtube.com/watch?v=jTSmg4wnU4g
War Damaged Musical Instruments (Pair), Kunsthistorisches Museum Wien, 2015
https://www.youtube.com/watch?v=Kf2YzuTDVCA
Night and Fog, Kunsthaus Bregenz, 2016:
https://www.youtube.com/watch?v=f4H4iXF9Ezo
Night and Fog, Yahudi Mezarlığında yerleştirme, Hohenems, Austria, 2016: https://www.youtube.com/watch?v=9oWYG7fwKMk
Sergiyi Gezmek İçin
Ekranın her iki tarafında bulunan oklara basarak sergi salonunda gezebilirsiniz. Duvarlardaki eserlere tıkladığınız takdirde, eserler ve sanatçıları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sergi salonunda turunuz bittiğinde gösterim odasına geçip sanatçılar ve dönemleri hakkında farklı kaynaklardan filmler izleyebilir, mağazaya geçtiğinizde ise sergi konuları hakkında çeşitli yazılı kaynaklara ve uluslararası sanat dergilerine göz atıp, sevdiklerinize sergiden kartpostallar gönderme imkanı bulabilirsiniz.
